čtvrtek 10. prosince 2015

Dyzajn market z přehlídkového mola


Je čtvrtek a čtvrtek je fajn den na nový článek. A jelikož můj nastávající víkend bude ve znamení Dyzajn marketu, rozhodla jsem se vám ho zprostředkovat trochu z jiného úhlu pohledu. 
Když se v Praze řekne Dyzajn market, asi jen zřídka se setkáte s nechápavými pohledy. Je to nejvyhledávanější akce svého druhu. Největší open-air prodejní výstava autorské tvorby. Ano! I ty si můžeš poslat přihlášku na příští market, ukázat Praze svůj um a zviditelnit to, co tě naplňuje. Pokud máš ovšem co ukázat a budeš vybrán mezi prodávající "dyzajnéry". Letní Dyzajn market najdete na Střeleckém ostrově a ty ostatní již tradičně na Piazzetě Národního divadla. A že je na co se koukat! To svoje si vybere opravdu každý. Pokud patříte mezi ty lidi, kteří o této akci ještě neslyšeli nebo se z jakéhokoli důvodu nemohli dostavit, napravte to a přesvědčte se na vlastní oči. 
P.S.: Berte to s humorem :)

Pod vedením Tomáše Mylera se začaly na Dyzajn marketu prodejci prezentovat i díky módním přehlídkám, kde mohou ukázat své kousky a z pohledu "modelky" musím konstatovat, že jsou přehlídky stále populárnější a navštěvovanější. Konají se vždy v sobotu. První okolo poledne a druhá hodinu poté. Modelky Tom vybírá z řad zákaznic místních prodejců. Žádné vychrtlé modelky s nacvičenými pózami nečekejte. Jde o reálné ženy a atmosféra celé přehlídky je vždy skvělá, uvolněná, ale zároveň profi. Účastnila jsem se zatím čtyř přehlídek a tuhle sobotu se budu těšit na pátou. Je to pro mě vždy velice energický den plný zábavy a skvělých lidí. Musím říct, že jsem zde poznala několik lidí se kterými se vídám často (s některými velmi často) i mimo Dyzajn market. A to je další důvod, proč jsem vděčná za tuhle příležitost. Každá přehlídka je jiná. Počasí si objednat nemůžete, někdy vám je docela zima, jindy horko. To víte, je to řehole :D Ale už jen ten pocit, být líčena v šatnách Nááááárodního divadla, kde na vás dýchá trocha té "slávy", je prostě fajn. Tuto sobotu s námi přehlídky půjde i jedna nevidomá slečna, jelikož Dyzajn market začal spolupracovat se Světluškou. Dalším sobotním lákadlem jsou přehlídky dvou nejprogresivnějších mladých módních návrhářek - Terezy Havránkové a Terezy Otáhalíkové. Bude to zase jiné, obohacené a pro dobrou věc. Ale jak vlastně takový náš modelkovský den na téhle akci vypadá?
Zatímco ty ještě pokojně spíš (pokud můžeš), my se brzy ráno vydáváme nenamalované a rozcuchané k Národnímu divadlu, kde máme sraz u mola. Dyzajnéři už si pomalu staví stánky a celý tým Dyzajn marketu je v plném pracovním nasazení. Tom nám řekne, jak budou přehlídky probíhat a jelikož je molo, hudba, pojetí přehlídky i složení týmu modelek a modelů pokaždé trochu jiné. Vyzkoušíme si choreografii, ač jsme rozespalí a je nám trochu zima :D Pak už se se snídaní v ruce přesouváme do šaten, kde na nás netrpělivě čekají vizážistky z Make-Up Institutu Prague a kadeřníci z Toni&Guy, aby z nás udělali ty krasavice a krasavce hodné mola (Ne že bychom to potřebovali, ale znáte to. Objem dělá dojem! :D ). A protože nás je třeba 15 děvčat a také několik chlapců, čekáte až na vás přijde řada a klábosíte, jíte, pijete, fotíte se (jednou, dvakrát, třikrát, protože "to smaž, tady vypadám blbě")nebo si zkoušíte modely, které za pár hodin budete prezentovat před zraky lidí. Celé dopoledne uběhne vždycky strašně rychle a už se dole řadíme do tří zástupů. Dva špalíry holek, jeden kluků. Poslední možnost vyměnit si ty strašně vysoké boty na podpatku, přepudrovat nos, opravit smazanou rtěnku od toho výborného croissantu. Jak říká Tom "last touch". :D Přichází na řadu high five s Tomem a jde se na věc. Od našeho srazu na Piazzetě uběhlo něco přes čtyři hodiny, ale změnilo se tu všechno. Už na zemi nevidíme vyznačená místa prodejců, ani pár montujících a pobíhajících lidí. Piazzeta je plná stánků s nádhernými kousky dyzajnových věcí, vonícího jídla a nakupujících lidí. Dnes už spousta lidí, kteří na Dyzajn market vyrazí, o přehlídkách ví a cíleně se na ně chystají a proto je již snazší vytvořit nám uličku. Po uvedení přehlídky a představení dyzajnérů, které máme na sobě, začíná hrát hudba. V tu chvíli ani nevnímáte, že na vás upírá zrak spousty lidí a prostě jdete. Jdete tak, jak vám bylo ráno ukázáno. Ač někdy nervozitou trochu zrychlíte tempo. Ale to už se nám "zkušeným" nesmí stát! :D ... Lidi tleskají, tak asi dobrý! Odcházíme opět do šaten a někdy rychle jindy pomaleji, převlékáme se a chystáme se na druhou přehlídku. Koloběh se opakuje. Přihlížející lidé pod molem se mění, počasí někdy také, ale naše energická nálada stále zůstává. Po druhé přehlídce se nesmíme zapomenout vyfotit a rozloučit se a celým týden, za vše poděkovat, vrátit předváděné zboží ( :( ), sbalit si svých pět nebo šest švestek a hurá na Piazzetu. S profi líčením a načesanými vlasy obrážíme stánky, kupujeme mýdla, šperky, motýlky, trika, hrníčky.. A já si nikdy neodpustím thajské nudle, protože bych se po nich mohla utlouct a každému z vás je vřele doporučuji. Stánek tam určitě budou mít i tento víkend. Nezklamou vás! 
Doufám, že jsem vás neunudila k smrti a pokud jste dočetli až sem, stavte se v sobotu na Piazzetu, první přehlídka začíná ve 12:00.. Přesně! Rajčata nechte doma, umazali byste handmade kousky a naše nalíčené tvářičky. Budeme se na vás těšit a pokud budete mít nějakou fotku z přehlídky, určitě mi ji pošlete a napište mi, zda se vám to líbilo. :) Zatím si můžete prohlédnout mix fotek z posledních čtyř přehlídek. 

Budeme se na vás těšit! A drže nám pěsti, ať vyjde počasí. :)

























Foto: Dyzajn market, Andy archiv, můj archiv


Žádné komentáře:

Okomentovat