středa 26. března 2014

Lid vs. plast

Sedím už přes měsíc s nůžkami v ruce a stříhám PET-lahve. Ptáte se proč? Zatím jsem se nezbláznila ani se tak moc nenudím. Dohnala mě k tomu má závěrečná práce ve škole. Tedy já se k tomu dohnala vlastně sama, protože jsem mohla třeba jen malovat nebo fotit. Ale to bych nebyla já, abych si na sebe neupletla bič. A tak dělám objekt, objekt z "petek". Mí známí se na čas stali sběrači těchto lahví a zásobují mě každý týden. Musím říct, že mě potěšilo, že jsem měla docela práci sehnat lidi, kteří nakupují balenou vodu, protože já sama piji vodu kohoutkovou. Ač mi tento fakt dost stěžuje práci. Ale podařilo se mi zdárně nasbírat 140 plastových lahví v odstínech modré, zelené a pak průhledné...


Potřebovala jsem jen PET-lahve v odstínech vody. Zatím vám nebudu prozrazovat, co přesně to bude, ale bude to mít 170 cm a krom plastu jsem použila ještě sádru. Přímo se to netýká ekologie nebo recyklace, ale jistá souvislost s lidskou činností na přírodu tu je. Nechte se překvapit. Ale proč vám to vůbec píšu?

Když si takhle měsíc v kuse denně stříháte ten plast, vrtá vám hlavou spousta věcí. A ač to všichni ví, přijde mi, že si plně neuvědomují realitu spojenou s touto hmotou.. Jíme plast, oblékáme si plast, dýcháme plast, mažeme na sebe plast, kupujeme pomalu v každé věci nějaké procento plastu... Já vím, je to levné a polyfunkční. Ale co do budoucna? Opravdu chceme kvůli těmto faktorům onemocnět nebo žít mezi plastovým odpadem? Já tedy rozhodně ne a ač je to jen malá kapka v oceánu, jsem ráda, že jsem svět zbavila 140 plastikových lahví a využiji je k něčemu, co možná pak nazveme uměleckým dílem. Proč toho materiálu nevyužít, když tím trochu pomůžu přírodě, protože nikde není napsáno, že by zrovna tyhle lahve skončily v recyklovaném odpadu. A ač je to jen kus něčeho, co příštím generacím bude dělat vrásky na tváři, mají ty lahve neskutečné krásné barvy. Všimly jsme si toho někdy? Je to celá pestrobarevná škála, která se dá nejen v umění využít i jinak a právě kvůli té barevnosti a dostupnosti jsem tomuto materiálu podlehla při své "tvorbě" i já. Další plus je jeho velká tvárnost. Takže se asi po vzoru mé babičky Renaty Filipové stanu sběračem "petek" a budu z nich dál tvořit. 

Svět by mohl pak být víc udržitelný a pohled na takové dílo by mohlo lidem vnuknout myšlenku návratu k přírodě, aspoň malým činem. Stačí, když si místo obyčejného krému koupíte krém s označením BIO nebo si prostě a jednoduše odpustíte to balené pití z obchoďáku, které stejně musíte tahat domů v ruce. A proč?? Abyste do sebe cpali bůhví co, když máte doma v trubkách jednu z nejlepších vod světa?? Začít žít takzvaně LOHAS se dá vždycky a začít musí každý u sebe. A proto... Žijte zdravě, užívejte s mírou, myslete na planetu a myslete na lidi. Buďte upřímní k sobě i svému okolí, žijte na rovinu a natolik udržitelně, abyste se za své jednání nemuseli stydět. A do pojmu „jednání“ započítejte cokoliv, co děláte během dne, to, co doma jíte, jaký odpad za sebou zanecháváte, v čem perete, čím jezdíte, jak mluvíte s lidmi, případně jaké zlo/dobro předáváte vašim dětem. ŽIJTE LOHAS!

A tak se pojďte teď podívat, jak vypadá 4536 koleček z PET-lahví a přemýšlejte aspoň chvíli o svém konání a možnosti udržet naši planetu obyvatelnou i pro příští generace :) A já vám po dokončení tu nádreru ukážu celou. 

Amen

PS.: Jak jste na tom s udržitelostí vašeho okolí právě vy? :)














Trocha jara a spoustu plastu v pozadí..






Ham

-- Článek s hotovým objektem ZDE --

A tady trocha inspirace.. Aneb buďte BIO :)


13 komentářů:

  1. Hezký článek! s udržitelností a zachováním přírody pro ostatní generace naprosto souhlasím. A je pravda, že každý může začít už jen tím, že si zkrátka místo těch plastových nápojů a to doslova, bude dopřávat kouhoutkovou vodu. ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak :) Je dobrá i chuťově, třeba v Austrálii pitná voda moc dobrá není.. Jinak děkuji, jsem ráda, že se článek líbí!

      Vymazat
  2. Těším se na konečný výsledek :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do týdne bude na fb a na blogu určitě taky :) Díky

      Vymazat
  3. Ahoj,
    nějakou dobu se zajímám o trvale udržitelný rozvoj, je hrozné kolik lidí vůbec neví co to znamená a jak se podle něj chovat.
    Osvěta je důležitá, kór když se doplní krásnými snímky.

    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je super, jen tak dál ;) a nezasvěcené zasvěcovat :D
      Děkuji

      Vymazat
  4. Hezky řečeno Sissi! Nejlepší a nejzdravější voda jen z kohoutku! T.

    OdpovědětVymazat
  5. Pěkně řečeno, být všichni jako si ty, tak je na světě radost žít....ale v dnešním světě už novými kousky lidi nenaučíme, kór, když se jedná o něco takového, lidi už jsou prostě zvyklí, a jsou líní něco měnit ...bohužel.....samozřejmě jsou i výjimky..a těm patří velká čest, tím pádem i tobě ;)...jsem zvědav na výsledek :) ..mimochodem zrovna tlačím do hlavy kohoutkovou vodu a na zemi se mi válí prázdná "petka" :D :D

    OdpovědětVymazat
  6. Parádní článek, s bakalářkou držím palce a těším se na výsledek !!!
    S myšlenkou, kterou jsi zde vložila, plně souhlasím a předávám dále. Zrovna včera jsem na toto téma vedla s mámou rozhovor, i s dalšími lidmi v poslední době... Určitě bychom se měli všichni zamyslet jak nad sebou, tak nad naším okolím, nad lidmi a nad přírodou.. Nikdy není pozdě na změnu ať už špatného přístupu nebo návyku z dřívější doby, a to v čemkoliv, jen si to lidi musí sami uvědomit v hlavě, obhájit a vidět v tom ten smysl :-)
    Jó! A krom těch zajímavých fotek "plasťáčků" si teda MOC cením fotky BIO produktů!! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) je fajn vidět, že nad tím lidé přemýšlí :)

      Vymazat
  7. Wow! Obdivuji nápad, trpělivost i fotky (a i konečný objekt). Neřezala ta kolečka, Není ten plast ostrý? Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji :) je v tom spousta probdělých nocí :D jinak nastříhaná kolečka moc ostrá nejsou, ale já jsem je opalovala nad svíčkou, takže byla krásně zatavená :)

      Vymazat