středa 8. ledna 2014

Pohraniční procházka


Musím se s vámi podělit o místo, které mám strašně ráda. Nejezdívám tam často, protože nevlastním auto a ani na to nemám čas. Ale i proto se tam vždycky náramně těším a užívám si každý doušek místní atmosféry. Je to jiné, je to své a lidé zde mají prostě šmrnc..

Možná víte, že pocházím z Karviné a mám tedy velmi blízko hranice s Polskem. Jen o tom píšu a zbíhají se mi sliny na ty jejich božské čokoládové bonbony na váhu. Ano, polská čokoláda(rozuměj čokoládová pochoutka) je naprostý hnus a nejsem schopná pozřít ani kousek. Ale ty bonbony!! Nechápu, jak v jedné zemi můžou být tak rozlišné sladkosti :D Nebo ty pochoutky jen vyváží? Možná.. A proto si člověk musí zajet právě za ty hranice, aby se mohl božsky přežrat a upadnout v čoko-koma. Abych se dostala k jádru pudla. Nejčastěji a nejradši jezdím do Polského Těšína, který od toho Českého odděluje řeka Olše. Dnes už na mostech nepotkáte celníky, ale kdysi to byl pro neznalého docela boj, protože to bylo trochu bludiště. Ale jelikož je centrum města vlastně hned za hranicí, stačí nechat auto někde u nás a projít se hezky pěšky (: Dnes už tu asi nejezdí tolik Čechů jako kdysi, takže je to větší pohoda. Nevím čím to je, ale přejdete hranice a jste jako v jiném světě. Nejde jen o ty božské cukrárny a cukrárničky. Vždy vám tu levně a krásně uvážou květiny, najdete zde spoustu skvělých butiků o kterých si u nás můžete nechat jen zdát a celé to město má prostě kouzlo. Dýchá na vás něčím jiným. Neříkám, že Český Těšín je tak hrozný. Ale ten Polský je naprosto jiný. Už jen ty malebné uličky vás vytáhnou z každodenního života. 
My jsme to teď vzali pěknou procházkou i na vyhlídku, kde mimochodem stojí nejstarší rotunda v Polsku. Krásně odtud vidíte českou stranu. Po cestě jsme si nemohli nevšimnout laviček a stromů v kabátku a musím uznat, že posezení v zimě na zateplené lavičce je velmi příjemné :D Ale teď k těm butikům! Šli jsme vlastně jen po jedné ulici na náměstí a opravdu to bohatě stačilo. Už jen ty výlohy jsou skvělé. A ať chceme nebo ne polky mají šmrnc a umí oblečení nosit. Uslintali jsme několik výloh a nakonec zapluli do krásné retro kavárny na (opět slastný) moučník. 
Koukněte na fotky a pokud jste tam ještě nebyli, nebojte se toho! Možná nebydlíte kousek, ale jestli někdy budete mít cestu, doporučuji. (:









































Žádné komentáře:

Okomentovat